Policie

17:37 Ivcca 6 Comments

Napětí, šok, zvrat. To je Jo Nesbø ve třech slovech. Ptáte se, jestli překonal vysoko nastavenou laťku svých předchozích románů? Nepřekonal, on ji totiž přímo přeletěl. Už v jeho předchozích knihách jste zjistili, že policejní práce není žádnou procházkou růžovým sadem. Je to víc než práce, je to poslání, které vám vkládá strašáky do skříně a přivodí nikdy nekončící noční můry. Jenže jak u poslání bývá zvykem, nemůžete zastavit  a přestat. Ne, dokud nedojdete až na samotný konec. A ten je teď konečně tady. Vyvrcholení jedné z nejoblíbenějších detektivních sérií u nás vychází 8. dubna. Toto datum byste si měli červeně vyznačit do svých diářů. A já vám teď řeknu proč.

Komisař Harry Hole je zpět a jako vždy v nejlepší kondici. Nebo ne? Zdá se, že vyšetřovací sbor se tentokrát bude muset obejít bez brilantní mysli tohoto geniálního policisty. Dokáže si však poradit s řadou záhadných vražd svých kolegů, které se odehrávají vždy na místech nevyjasněných případů? Obětí je navíc pokaždé policista, který se bezvýsledného vyšetřování v minulosti účastnil. Jedná se o zločin z pomsty? Z lásky? Z nenávisti? Osolská policie je bezradná, ale musí jednat rychle. Stojí totiž tváří v tvář nebezpečnému sériovému vrahovi, který si nebere servítky. A další obětí může být kdokoliv z nich.

O kvalitě Nesbøho románů se již většina z vás přesvědčila. Občas mám dokonce pocit, že má úroveň kvality jeho románů vzestupnou tendenci. A nyní máte před sebou poslední díl a finální vyvrcholení série s oblíbeným komisařem Harry Holem. A věřte tomu nebo ne, Jo Nesbø jako by se zastavil a zhluboka nabral dech, aby mohl konečně napsat vrchol své detektivní série. Něco, co pro mne předčilo jeho ostatní díla a zcela zastínilo jiné detektivky. Jo Nesbø jako by si svou Policií definitivně vytvořil monopol na detektivní žánr a mílovými kroky utekl ostatním autorům, kteří se vedle jeho spletitých a promyšlených dějových konstrukcí smrskávají do miniaturních rozměrů.

V ději sledujete střídavě život hned několika postav. Části věnované té které postavě se různě střídají a svou délkou i obsahem přesně odpovídají ději - s jeho gradací se zkracují a svižněji střídají, čímž dodávají příběhu neuvěřitelný švih a čtivost. Posléze se zase prodlužují, vždy přesně podle
potřeb vypravěče. Pro vás to má za následek neustálé připoutání ke stranám. Cítíte, jak na vás příběh dýchá, jak vás pohlcuje a vtahuje do centra dění. Všechny postavy jsou dobře propracované a mnoho jich znáte z autorových předchozích knih. Před přečtením doporučuji přečíst Přízrak, 9. díl série s Harrym Holem, jelikož se zde nachází mnoho odkazů na jeho děj a jsou zde vyzrazeny i hlavní zápletky. Na zbylé díly série je však odkazováno jen pomálu nebo velice okrajově bez vyzrazení podstatných informací. Tudíž není překážkou, pokud nemáte všechna autorova díla přečtená.

Není žádným překvapením, že i ve svém posledním románu nedělá Nesbømu nejmenší problém konstantní udržování napětí, které je pročísnuto hned několika zásadními zvraty - nečekanými a dech beroucími. Celý příběh se nese ve vážném tónu a na jeho pozadí se vám naskytá mimo jiné i možnost prozkoumat důkladněji osobnosti a temná zákoutí myslí jednotlivých hlavních protagonistů. Nesbøho román se vyznačuje jednou charakteristikou vlastností, která je pro detektivky zásadní a přitom ji paradoxně velká část knih nedokáže zcela udržet, či ji úplně postrádá. Je to nepředvídatelnost a Policie se pro mě stává definicí toho, jak by měla v praxi vypadat. Nejen, že jsem neodhadla vývoj děje ani stránku dopředu a po většinu času spíš jen tápala ve svých mylných teoriích, já si navíc ještě po dočtení poslední strany kladla otázky a zpětně dohledávala určité informace v textu. Právě samotný konec musím vyzdvihnout, protože je zjevné, že nad ním autor dost přemýšlel a ukryl do něj i určité poselství a já se po otočení poslední strany cítila přesně tak, jak by se člověk měl po dočtení skvělé knihy cítit.

Čtenář musí být pozorný, vnímat jména a události, aby byl následně schopen dostatečně ocenit komplexnost a propracovanost knihy, jejíž autor musí být génius nebo možná blázen a nebo třeba od každého trochu. Na tom však nezáleží, podstatné je jen jedno - tuto knihu si musíte přečíst, musíte to sami prožít a pak teprve pochopíte a uznáte, že všechna má chvála je zasloužená.

100%

Za poskytnutí recenzní e-knihy velice děkuji nakladatelství Kniha Zlín.
Policie vychází v České republice 8. dubna 2015 a pořídit si ji můžete ZDE.

6 komentářů:

  1. Parádní recenze :) Perfektně vystihuje dechberoucí tempo celé knížky, neuvěřitelnou nepředvídatelnost a návykovou čtivost. S pokorou musím uznat, že jsem se mýlila ve svém úsudku, že severské detektivky nejsou nic pro mě. Protože král severu mě dostal. Bezpodmínečně a dokonale. Jsem ráda, že jeho ostatní knihy mám teprve před sebou :) Díky! Bez tebe bych se do něj nikdy nepustila! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) Jsem moc ráda, že se ti kniha líbila a Nesboho styl tě zaujal :) Doufám, že se ti budou líbit i jeho další knihy.

      Vymazat
  2. Četla jsem Policii v angličtině - nejlepší a nejdrsnější díl z celé série!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nejdrsnější mi zatím přišel asi Sněhulák, ale Policie mu slušně šlapala na paty :)

      Vymazat
  3. Nechápem, ako sa ti tak dobre podarilo dať do slov to, čo mne len zmätene behalo mysľou, ale celkom si tú knihu vystihla.
    Pri čítaní som sa však neudržala a listovala si dopredu, vďaka čomu som bola (teraz taký miniatúrny spoiler, takže keby si niekto, kto nečítal knihu, čítal tento komentár, nech pokračuje až na rovnom písme :D) v emocionálne dosť zlom rozpoložení ešte pred tým, ako som si o jednej vražde prečítala :/ :D Lebo toto som fakt nepredpokladala. Ale ja sa nikdy nenaučím, že si nemám obľubovať postavy :D
    Dúfam, že niekedy vyjdú ešte ďalšie knihy zo série. Myslím, že som čítala, že je to dosť možné, len to, že svet Harryho Holea je taký tmavý, robí písanie ťažším (vôbec sa Nesbovi nečudujem, opísala si ho dosť presne :D). Ooooh, a ako by som to chcela vidieť sfilmované! Ale od prvej knihy, nie napr. len Snehuliaka :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je škoda, že jsi se takhle připravila o překvapení - i když pěkně nemilé. No jo, tahle událost mě taky pěkně mrzela. Jsem ráda, že ještě nemám přečtené všechny díly, tak pro mě to loučení nebylo tak intenzivní :D Film je geniální nápad, snad se někdo brzy odhodlá.

      Vymazat

Děkuji za každý komentář!