Babička pozdravuje a omlouvá se

20:24 Ivcca 11 Comments

Jímavý příběh o síle pohádek a lidské fantazie. O mezilidských vztazích, světle na konci tunelu a nových začátcích. Babička pozdravuje a omlouvá se vás pohladí po duši a nejednou vám vykouzlí úsměv na tváři. Kniha o obyčejných životech neobyčejných lidí představuje sama mezi ostatními romány unikum. Jak by řekla zmiňovaná babička, jen odlišní lidé mají schopnost měnit svět.

Elsa je sedmiletá holčička, vlastně skoro osmiletá. Její babičce je sedmdesát sedm, vlastně skoro sedmdesát osm. Mezi sebou mají velice ojedinělý a hluboký vztah. Tráví spolu spoustu času a před realitou utíkají do Říše před procitnutím, krásného pohádkového světa plného mrakoní a jiných magických postav, kde na své narozeniny rozdávají lidé dárky ostatním a vůbec tam nenarazíte na šikanu, rozvody a další problémy, které se chtě nechtě dotýkají spousty dětí školního věku. Dětí, jako je Elsa. V této říši je být jiný největší výhodou.

Fredrika Backmana vám jistě nemusím představovat. Tento švédský autor všechny mile překvapil svou prvotinou Muž jménem Ove. Klíčovou otázkou bylo, zda i jeho druhé dílo bude stejně milé, zábavné a zároveň dojemné, jako slavný Ove. Babička pozdravuje a omlouvá se vás obklopí magickou atmosférou pohádek a jiných světů. Příběh sám o sobě je dost idealistický, plný snů a ušlechtilých myšlenek. Dílo patří mezi knihy, při jejichž čtení si odpočinete a užíváte si každou stranu rozmanitého příběhu. Často vám bude reálný svět a Říše před procitnutím splývat v jedno, stejně jako hlavní hrdince tohoto příběhu, malé Else. Ze začátku působí pohádky, kterými je děj proložen, zcestně, ale jak tomu u dobrých knih bývá, vyčkejte a všechny dílky skládačky zapadnou na své místo.

Nikdo na světě není úplnej blbec, a není ani nikdo, kdo by blbcem nebyl aspoň trošku.

Po dobu čtení se stáváme pozorovateli života v panelovém domě, který sídlí mnoho lidí, jejichž povahy jsou tak razantně odlišné a různorodé, až se musíte místy usmívat. Nejvýrazněji zde působí ztřeštěná babička, která se nezdráhá žádat svou sedmiletou vnučku ani o zapalovač. Pohled na svět babičky a její dcery, Elsiny matky Ulricky, je zcela antitetický. Matka miluje pořádek, babička je ztělesněním chaosu. Každá postava v domě představuje určitý povahový profil. V jednom patře naleznete dominantní, panovačnou a protivnou sousedku, jiné patro - introvertní, pohostinná a nekonfliktní sousedka. Každá postava zde má i svou nemesis, ale vy si postupem času najdete pochopení pro každého. Což je na celé věci nejkrásnější, protože autor vám ukazuje, že každý v sobě má něco dobrého, ale někdy to dobré nalezne jen opravdu trpělivý člověk.
Ne všechny příšery tak vypadají i navenek. Někteří si příšeru nesou uvnitř.
Nebudu lhát, Muž jménem Ove nasadil laťku příliš vysoko a Babička pozdravuje a omlouvá se ji určitě nepřekročila. Dočkáme se mnoha zajímavých úvah a názorů, ale na to, kolik měl autor prostoru, jsem očekávala epičtější rozuzlení. Žádná šokující překvapení se zde ale nekonají. Přesto tato kniha stojí za přečtení a zabaví každého, kdo prahne po milém a inteligentním románu.

85%
Máme je perfekcionistka a táta pedant, právě proto jim to v manželství neklapalo. Perfekcionisté a pedanti jsou dva naprosto odlišné tábory. Když měli uklízet, rozepsala máma v Excelu rozvrh po minutách, přitom táta se na dvě a půl hodiny zasekl při odvápňování kávovaru.

11 komentářů:

  1. Veľmi pekne napísaná recenzia, Ivka. :) Na knihu si ma nalákala, takže si Babičku chcem určite prečítať, aj keď som ešte nečítala Oveho. Veľa kníh, málo času. A tých kníh stále len pribúda. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, Lenko :) Ove se mi líbil víc, ale autorův zajímavý styl psaní je samozřejmě silně otisknut i v Babičce :) Obě díla mají své kouzlo. Určitě doporučuji obě k přečtení.

      Vymazat
  2. Ove byl opravdu výjimečný, je jasné, že stejně dobré nebo lepší nemůže být hned druhé autorovo dílo. I tak jsem na Babičku taky zvědavá, jak už jsem jednou psala, čekám, až bude k dostání v paperbacku. Líbí se mi, jak si Host pohrál s obálkou, takže Backman mi v knihovně bude hezky sedět.
    Pěkná recenze. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já už mám doma hardback :) Ale uznávám, že v tomto případě je i paperbacková vazba moc pěkná (soudě podle Oveho). Děkuji za pochvalu.

      Vymazat
  3. Já moc děkuji za milý komentář :) Snad se k ní dostaneš brzy a budu se těšit na recenzi.

    OdpovědětVymazat
  4. Babičku už bych si hrozně ráda chtěla přečíst, ale pořád čekám, až bude k mání v knihovně, snad se někdy dočkám.. :D Každopádně krásná recenze, díky které se těším ještě více! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem moc ráda, že jsem Tě nalákala a doufám, že se Ti kniha také bude líbit :) Kdyby jsi v knihovně nesehnala, tak určitě stojí za koupi, ta obálka je prostě skvost.

      Vymazat
  5. Krásně napsaná recenze! A souhlasím. Ove byl přeci jen o něco lepší :) Ale Babička rozhodně za přečtení stojí a jsem ráda, že se ti líbila :)

    OdpovědětVymazat
  6. Mě se taky babička moc líbila.
    http://kniho.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem ráda :) Těším se na další autorovy knihy.

      Vymazat

Děkuji za každý komentář!