Bílá smrt

21:01 Ivcca 2 Comments

Finský voják Simo Häyhä se nesmazatelně zapsal do historie zimní války. Se svými více než 500 prokázanými zásahy je považován za jednoho z nejúspěšnějších odstřelovačů všech dob. Byl drobný, nenápadný a přesto si vysloužil přezdívku Bílá smrt. Jeho přesná muška se stala noční můrou sovětských vojáků. Kniha sleduje osudy hned několika vojáků, kteří byli vedle Sima nuceni bojovat na život a na smrt v těch nejnáročnějších klimatických podmínkách - vojáků, kteří se zasloužili o zachování nezávislosti Finska.
Druhá světová válka je velice zajímavým tématem. Já osobně mám válečné romány v oblibě a jakmile jsem objevila tuto, která se věnuje průběhu války na severu, věděla jsem, že ji musím vyzkoušet. Jak již bylo řečeno v úvodu, kniha vypráví příběhy hned několika postav. O samotném Simovi se toho dozvídáme až překvapivě málo. Není divu, vzhledem k tomu, že samotná kniha má jen 120 stran a prostor není věnován výhradně jemu. Kromě příběhů odstřelovačů v knize naleznete také zajímavé autentické fotografie s komentáři, které dokreslí atmosféru a dodají reálné rozměry tomu, o čem čtete. Závěr knihy je pak věnován úvaze samotného autora nad úlohou odstřelovačů ve společnosti.



Navzdory krátkému rozsahu nemohu říct, že by se kniha četla sama. Autor nepoužívá výpravnou formu a vy máte občas pocit, že jste se začetli do učebnice dějepisu. Syrová data jsou vám servírována jak na běžícím pásu a události, které v sobě mají silný potenciál a ze kterých by mohl být dobrý příběh, jsou převyprávěny jen zkratkovitě, takže čtenáře nevtáhnou do děje a ani si toho z nich moc nezapamatuje. Je to škoda, protože tento materiál mohl být rozhodně lépe využit. Mrazivá atmosféra války přímo vybízí k příběhu, ze kterého vám tuhne krev v žilách a naskakuje husí kůže.

V případě, že se o tématiku války a konkrétně severských odstřelovačů příliš nezajímáte, je možné, že vás kniha moc neuspokojí. Na druhou stranu vás v ní čeká spousta zajímavých informací. Pokud si chcete trochu rozšířit obzory, zajímá vás druhá světová válka a nebo jste jen zvědaví a chcete se dozvědět něco víc o odstřelovačích, určitě po této knize sáhněte a vyzkoušejte ji. Není tak dlouhá, abyste toho rozhodnutí stačili litovat. Informace však zároveň představují kámen úrazu této knihy. Jsou osekané o jakékoliv emoce, příběh je bez atmosféry a vy nemáte potřebu soucítit s hlavními hrdiny. Což je škoda, protože kdyby byla knize věnována větší péče, nebo se jí chopil talentovaný vypravěč, věřím, že byste se od stran jen tak neodtrhli. Takto ale necítíte příliš velkou urgenci po knize sahat znova. Pokud chcete do problematiky hlouběji proniknout, měli byste určitě sáhnout po obsáhlejší publikaci. Bílá smrt je spíše navnaděním a hrubým přehledem.
69%

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji:
Knihu si můžete koupit zde.

2 komentáře:

Děkuji za každý komentář!